24648
Book
In basket
Domowy wyrób piwa / Fiedoruk Andrzej. - Bielso-Biała : Wydawnictwo Dragon, 2011. - 48 s. ; 21 cm.
Form of Work
Audience Group
Demographic Group
Genre/Form
Piwo to trzeci po wodzie i herbacie najczęściej spożywany napój na świecie. Pierwszym etapem jego warzenia jest uzyskanie słodu, następnym chmielenie brzeczki, a ostatnim fermentacja alkoholowa, która nadaje złocistemu napojowi smak i aromat odczuwany podczas spożywania. Pierwsze udokumentowane informacje o warzeniu piwa pochodzą z pustyni sumeryjskiej, gdzie znaleziono, pochodzący sprzed pięciu tysiącleci, kalendarz mezopotamski, który precyzyjnie opisuje sposób produkcji złocistego napoju. W Polsce piwo od najdawniejszych czasów konkurowało wśród braci szlacheckiej z miodem. Jednak z czasem drogi miód pozostał w magnackich piwniczkach, a piwo stało się napojem spożywanym powszechnie. Dzięki zawartym w książce informacjom Czytelnik dowie się, jak przy użyciu dostępnych na rynku produktów i narzędzi samemu przyrządzić ten niezwykle popularny alkohol.
Availability:
Wypożyczalnia Ochotnica Dolna
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 641.55/.56(083.1) (1 egz.)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again